HTML internet üzerinde web sayfası oluşturulmakta kullanılan bir betik dilidir ve genellikle tasarım ve şablon oluşturma amaçlı kullanılır.
Aynı zamanda HTML bir programlama dili değildir ama programla diliyle birbirine bağlılığı HTML tek başına bir işe yaramayıp sadece bir görüntü oluşturması ve bunun devamında ise programlama diliyle yapılan kontrol ve işlemlerin işlemin gerçekleşmesini sağlamasıdır.
Bir html tagı “<” ile açılır ve “/>” ile kapatılır. HTML kullanacağımız bir sayfaya “” tagıyla başlanır ve “” tagıyla bitirilir.
HTML tagları içerisinde ikiye ayrılır :
Head Üst bilgiler kısmı : Anahtar kelimeler, açıklama, site başlığı gibi bilgileri kapsayan kısımdır. Bu kısımda sayfaların özellikleri kodlanır.
Body İçerik kısmı : Kullanıcıya hitap eden, formlar, yazılar, görseller, linkler vb. bu kısımda kodlanır ve sitenin kullanıcıya yönelik tüm işlemlerini yapıldığı kısımdır.
Örnek bir html sayfası şu şekildedir;
Bir site kodlanırken ilk başta HTML oluşturulur ve içerikle ilgili kodlamalar body tagları arasında yapılır. HTML'de bunun yanı sıra yazıları biçimlendirme ve tasarım alanlarında da kullanılır.
Yazı biçimlendirmeye dair html kodlar şunlardır;
– Bold tagı; Arasına alınan yazıyı kalın yapar.
– Italic tagı; Arasına alınan yazıyı italik yani yatay yapar.
– Underline tagı; Arasına alınan yazıyı altı çizili yapar.
– Paragraf tagı; Arasına alınan yazının bir paragraf olduğunu belirtir.
– Break tagı; Yazıdan sonra kullanılır ve kapatılma tagı gerektirmez, yazıdan sonra veya önce kaç kez
yazılırsa o kadar satır aşağı atlar.
– Image tagı; src kısmı source yani kaynak kelimesinden gelmektedir. Bu tag sayfamıza resim eklemek içindir. Eklemek istediğimiz resmin internet adresi src=” buraya” gelmelidir.
Listeleme Etiketleri:
İki tip listeleme mevcuttur. Bunlardan ilki sıralı liste (Order List) diğer ise sırasız listedir. (Unorder List)
Sıralı listede rakam, harf ve roma rakamı kullanılır. Sırasız listede ise daire, çember ve kare işaretler kullanılır.